Vežbe za spasavanje zglobova
Naši zglobovi su neophodni za kretanje. Ako imamo problema sa zglobovima, onda je mogućnost kretanja veoma ograničena. Posebno su teška udarna opterećenja, odnosno iznenadna i teška opterećenja. Uprkos tome, i kod bolova u zglobovima, sportske aktivnosti su moguće, ako se rade pravilno, ako se uvedu neke promene i ako smo konstantni.
pravilno punjenje

Ljudsko telo ima oko 140 zglobova, od kojih su najpoznatiji laktovi, gležnjevi, zglobovi, kukovi, kolena, ramena ili kičma. Kod većine ljudi, zglobovi funkcionišu bez problema dok se ne oštete. Najpoznatije bolesti zglobova su reumatizam i osteoartritis, ali i preopterećenja usled prekomernog vežbanja ili loše izvedenih vežbi, koje mogu oštetiti naše zglobove. Dobra vest: vežba je i dalje moguća i trebalo bi da se radi. Međutim, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Hrskavica: podmazuje zglobove

Hrskavica nam omogućava da se krećemo. Ona je kao sunđer napunjen vodom. Kada je zglob opterećen, on pritiska hrskavicu i tečnost curi iz hrskavice u prostor između kostiju. Na ovaj način se podmazuje zglob. Ali što je hrskavica duže u jednom položaju, više tečnosti curi i postaje oštećeno.